Här finns minst 36 dokumenterade fiskarter, varav gädda, abborre, havsöring, lax och gös samt olika karpfiskar är de sportfiskemässigt mest intressanta fiskarterna. Alla som vill fiska inom området har möjlighet till detta genom att skaffa fiskekort.
Nedre Helgeåns fiskevårdsområde är området nedströms vattenkraftverket i Torsebro hela vägen ned till havet, en sträcka på drygt tre mil (även en del av Mjöån ingår men här är det fiskeförbud).
Helge ås passage över Kristianstadsslätten bjuder på många lugnflytande sträckor där både fisk och fiskare kan hitta sina favoritplatser. Förutom ån hittar man även två grunda vegetationsrika sjöar, Araslövssjön och Hammarsjön. Dessa bjuder periodvis på spännande fiskemöjligheter.
Ett tips är att prova fiska med ytbeten någon sommarkväll. Men glöm inte att båda sjöarna är grunda och kräver tålamod att förflytta sig på (mycket vegetation som fastnar i propellern).
Området är mycket artrikt och fler än 35 olika arter har fångats i ån och i sjöarna.
Vanligaste fiskarna man stöter på är björkna, löja, abborre, gädda, gärs, mört och sutare.
Men även ovanligare fiskar som faren, grönling, sandkrypare, flodnejonöga och mal, förekommer i de provfisken som utförs av Biosfärområde Kristianstads Vattenrike på uppdrag av länsstyrelsen.
Skulle man få en mal eller en ål på kroken skall de återutsättas direkt då de är fridlysta.
Hantera all fisk som skall återutsättas så kort tid som möjligt. Minimimått och fredningstider för övriga arter finner ni under info fiske, regler på vår hemsida: www.nedrehelgean.se
Plats för iläggning av båt finns på flera platser inom området där ramperna vid Kavrö, Yllan och Yngsjö är de som de flesta använder.
Om du fiskar ifrån en privat brygga, var noga med att innan du börjar fiska kontrollera och följ dem regler som bryggans ägare informerar om. Lämna heller aldrig kvar fiskeutrustning efter du fiskat.
Organisationsnummer: 838201-7062
Kundnummer: 3430, Område: 3489.Andreas Jezek
Helgeå, Almaån och Gummastorpssjön