Nappar det bättre när det regnar? Petter Tibblins forskningsprojekt på Linneuniversitetet använder omfattande fångstdata från iFiske.se i ett nytt forskningsprojekt för att besvara frågor om sportfiskets utveckling och konsekvenserna för fiskbestånden. 

Nappar det bättre när det regnar? Mår gäddan bra om jag släpper tillbaka den? När nappar abborren som bäst? Ja, vem vet... Tack vare ett nytt samarbete mellan iFiske och Linnéuniversitet kanske vi kan få svar på dessa frågor och många fler som omgärdar sportfisket, en fritidssysselsättning som engagerar över två miljoner svenskar och som fått ett rejält uppsving av den pågående pandemin.  

Samtidigt leder det till ett allt mer omfattande fiske. Myntets baksida är att ett högre fisketryck eventuellt kan påverka de naturliga fiskebestånden negativt på sikt. Det behövs god kunskap om utövandet, det vill säga var man fiskar och vad man fångar. Fångststatistik från de som fiskar ger därför en värdefull återkoppling till olika fiskevårdsåtgärder, till exempel vad en stödutsättning av fisk ger tillbaka i praktiken.  

- Förr grundade sig fångstrapportering ofta på att dagens fångst skulle noteras på baksidan av en papperslapp som lämnades in en brevlåda. Detta ledde självklart till ett lågt deltagande och bristfällig statistik, säger Thomas Abrahamsson på iFiske.se. 

Men tack vare att allt fler fiskekort nu säljs digitalt kan det gå ut automatiska påminnelser om fångstrapportering och iFiskes databas närmar sig nu snabbt två hundra tusen rapporter. 

Linnéuniversitet och iFiske har nu inlett ett samarbete i syfte att bidra med vetenskaplig kunskap till nytta för fiskevården och hållbart nyttjande av våra fiskbeståndI detta forskningsprojekt ges Linnéuniversitetet rätt att nyttja iFiskes fångstdatabas, informationen som är omfattande och inkluderar data från ca 850 fiskeområden så långt tillbaka som 2011. 

Från Linnéuniversitetets sida är målet är att besvara frågeställningar om hur förändringar i fisketryck påverkar fiskbestånd, besvara frågor runt utvecklingen av catch-and-release som fiskemetod och även titta på hur väderförhållanden påverkar fiskets framgång. 

- Det är ett unikt och omfattande underlag som tillåter att svara på ett flertal kärnfrågor avseende sportfiskets utveckling och dess konsekvenser för fiskbestånden säger Petter Tibblin, Biträdande lektor i Fiskekologi Linnéuniversitet. 

Arbetet kommer utföras inom ett pågående forskningsprojekt som pågår till och med 2024, som undersöker konsekvenser av att återutsatta fisk - en nyckelfråga för ett hållbart sportfiske.  


För mer information om projektet, kontakta Petter Tibblin, biträdande lektor på institutionen för biologi och miljö på Linnéuniversitetet, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telefon 0480-44 67 45För information om tjänsten iFiske.se och Jighead AB, se www.iFiske.se. Företaget kan kontaktas på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller via telefon 013-73330. 

 Din varukorg är tom.