Laxen tillhör arten Laxfiskar (Salmonidae) och är en väldigt utbredd och populär sportfisk. Den lever i insjöar, havet, och i älvar och åar. I Sverige odlar vi lax för utsättning i befintliga vildlax vatten. Den odlade laxen klipper man bort fettfenan på för att skilja den från den vilda laxen. Fett fenan är placerad på ryggen mellan ryggfenan och stjärnfenan.
När laxen vandrar från havet upp i älvar och åar så äter den inte aktivt, paradoxalt nog så hugger den på beten ändå. Huggen kan vara explosionsartade. Laxen kan bli väldigt stor och är en mycket duktig simmare, så det gäller att ha bra utrustning.
Laxen ändrar färgskala beroende på vilken period det är. Den är blank tidigt på säsongen och hanen går in i en så kallad lekdräkt under sensommar/höst, då får den en gyllenbrun färg.
Vildlax | Odlad lax |
Laxen föds i åar och älvar men vandrar ut i havet för att äta upp sig. Den återvänder sedan hem på sommaren till exakt samma plats som den föddes, för att under hösten leka och föröka sig.
Laxen har funnits i våra hav och älvar sedan urminnes tider. Dock så är arten idag en hotat art. Överfiske i våra hav har lett till att populationerna av vild lax har minskat. Den stora industrin av odlad lax har även gjort så att diverse sjukdomar har spridits, såsom laxlusen.
Laxen har samma lekbeteénde som öringen och rödingen. De lägger rommen på hösten på grusbotten, som sedan kläcks under våren. Laxen kan bli väldigt stor, sportfiskerekordet för havslax är 28,7 kg.
Havslax: 28,7 kg
Insjölax: 20,4 kg
Testa att fiska den på ställen där det är strömt, på djupt men även grunt vatten. Laxen trivs extra bra i in och utlopp.
Metoder som har visat sig fungerat bra på Laxen är skeddrag, spinnare, wobbler samt fluga.
Den blir extra huggvillig när vattnet stiger eller sjunker.
Sommar
| Höst
|