Strax nedanför det första vandringshindret i Klarälven finns Forshagaforsens fiskevårdsområde. Forshagaforsen är framförallt känt för sitt lax- och öringsfiske och besöks årligen av sportfiskare från hela världen. Här finns dock även ett mycket bra fiske efter andra arter, både i älven och i närområdets övriga vatten.
Fisket efter lax och öring bedrivs under sommaren på dispens från Länsstyrelsen, och mycket fisk som vandrar upp från Vänern för lek samlas då i området. Men redan när vårsolen börjar värma frusna sportfiskefingrar och isen försvinner från älven så är det en del lokala fiskare som börjar fiska öring igen. I början av året är det framförallt övervintrad lax och öring som nappar, men under våren brukar även den första blanka öringen fångas.Vår fångststatistik visar att det fångas i snitt en lax eller öring på vart 3-4 fisketillfälle vilket gör fisket i Forshagaforsen till ett av landets bästa fiskeområden för dessa arter. Den största delen av sommarfisket görs med fluga, vilket också är den enda tillåtna metoden i de bästa fiskezonerna. Antalet fiskekort som säljs per zon under perioden 20:e maj-15:e oktober är begränsat, vilket ger sportfiskare större möjligheter till bättre och mer trivsamt fiske. Under denna period säljs alla fiskekort och alla fångster rapporteras direkt till Forshagaforsens fiskecenter och kan följas via hemsidan www.forshagaforsen.com/fangster
Förutom lax och öring finns mycket bra sportfiskemöjligheter efter andra arter i Forshagaforsen. Varje år landas bland annat flera gäddor över tio kilo. Gäddfisket kan bedrivas året runt, men de största exemplaren brukar tas på hösten och våren. På senhösten och vintern är det också många som ger sig ut på jakt efter Klarälvens storlakar, och lakar över fyra kilo är inte ovanligt. Ett annat kul fiske som kan ge stor fisk under våren är idfisket. En enkel och effektiv metod för idfisket är bottenmete, och det är inte omöjligt att få idar över tre kilo i Forshagaforsen.
Sportfiskarna är en rikstäckande organisation som sedan 1919 arbetat för att det ska finnas ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd. Vårt mål är att utveckla ett långsiktigt hållbart sportfiske som är tillgängligt för alla.
Har ni frågor på specifika fiskekort, vilka regler som gäller, när korten börjar säljas etc etc, kontakta då respektive fiskeområde. iFiske.se har ingen lokalkännedom om regler och fiskeförhållanden etc. mer än vad som finns att tillgå på hemsidan.
Organisationsnummer: 802004-4288
Kundnummer: 3337, Område: 3469.Sportfiskarna Region Väst
070-441 42 03