Nu har älven och Karlsbäckens nedre del stängt för säsongen och drygt 1330 fiskar har passerat laxtunneln i Fällfors upp i vårt FVO, det är nära den tidigare rekordnoteringen från 2019. Det bådar gott för framtiden och vi får hoppas på en lyckad lek nu i älven i det höga vattenståndet som råder.
Blåtjärn är även nu stängd och öppnas i februari/mars om vi får tag på fisk att plantera in senare i höst, men nu återstår våra övriga vatten med främst gädda och abborre där du kan köpa fiskekort hela året. Kan rekomendera Karlstjärn på norra sidan där ni kan gå ut mot Övre Karlsbäckens inlopp på flytmyran där det brukar stå grov gädda.
Våra digitala fiskekort hittar du här på iFiske.se
Vädret just nu och kommande dagar: www.yr.no/nb/værvarsel/graf/2-2701781/Sweden/Västerbotten/Bjurholm%20Municipality/Karlsbäck
Vattenflödet i Lögdeälven just nu: Hydrologiskt nuläge | SMHI - Vattenwebb
För mer information se vår hemsida www.vastanfjallet.se eller på Facebook, Lögdeälven-västanfjällets FVO http://www.facebook.com/groups/597841600998804.
Området är det översta av tre fiskevårdsområden i Lögdeälven ditt laxen och havsöringen vandrar.
Förutom Lögdeälven så finns ett 15 tal övriga tjärnar och vattendrag, se länk för mer info.
Om | Lögdeälven-Västanfjället FVO (vastanfjallet.se)
Området sträcker sig från gränsen mot Lögdeälvens FVO vid Bjurvik upp till Storforsen, 3-4 km nedströms Övre Nyland, vilket gör att man här kan fiska på en sträcka om ca 9 km.
Området ligger ovanför Fällforsfallet och har tidigare bara haft ett lokalt bestånd av öring och harr. I och med att en fiskväg bygdes vid fallet i slutet på 80 talet har lax och havsöring även kunnat vandra upp i denna del av älven. De senaste åren har det visat sig att det passar lax i flera hundratal förbi Fällforsfallet, varför laxfisket i området blivit allt mer attraktivt.
Lögdeälven- Västanfjällets FVO, ligger inom Bjurholms kommun, i landskapet Ångermanland och i länet Västerbotten. Denna del av Lögdeälven ligger ovanför Fällforsfallet och har tidigare bara haft ett lokalt bestånd av öring och harr. I och med laxtunnelns tillkomst i slutet på 80 talet har lax och havsöring även kunnat vandra upp i denna del av älven. Det har dock varit en mycket begränsad uppvandring fram till 2012 då något hände. Om det är de hårdare bestämmelserna för fisket efter lax i Bottenhavet/Östersjön som verkar ut vet vi inte, men från att ha en årsstigning på några tiotal fiskar så gick det upp 662 fiskar 2012 från det att räknaren kom igång i början på juli fram till oktober. De senaste åren har dessa positiva siffror fortsatt och sommaren 2019 blev ett rekordår 1367 laxar och öringar som passerade fiskräknaren i Fällfors.
Arbetet fortsätter med den Älvsbasserade laxförvaltningsplanen inom Lögdeälven-Västanfjällets FVO tillsammans med Mo-Lögdeå och Lögdeälvens FVO.
Flottningsrestaureringen (ReBorN) av Lögdeälven är nu klart inom vårt FVO. Blir spännande att se hur resultatet blir på sikt. https://www.facebook.com/restaurering
Tidigare räknades Fällforsen som ett vandringshinder, vilket inte längre är fallet! Dessa bestämmelser från Fiskeriverket gäller nummera i Lögdeälven inom Lögedeälven-Västanfjällets fiskevårdsområde. Detaljerade bestämmelser finns i menyn "Fiskeregler".
Lax- och havsöringvattendragen
För vattendrag som har bestånd av lax och havsöring, har Fiskeriverket utfärdat särskilda föreskrifter för sträckan från mynningsområdet upp till första vandringshindret (FIFS 2004:37).
Gäller Lögdeälven och Karlsbäckens nedre del (till första forsen)
Minimi mått: Lax och Öring 50 cm, Harr 35 cm
Inom Västanfjället-Lögdeälvens FVO är fiske efter lax och öring förbjudet i Lögdeälven från den 1 september och året ut.
Endast 1 lax och 1 öring per fiskare och dygn är tillåten.
Det går en väl uppmärkt och underhållen vandringsled efter älven. I anslutning till den så finns det övernattningsstugor. Dessa är fria att användas av vandrare och fiskare. I anslutning till älven vid Lillänget så finns en vildmarkscamp med möjlighet att ställa upp husvagn/husbil. Här finns även ett litet flottningsmuseum.
OBS! Det är inte fiskevårdsområdet som äger stugorna och Campen utan Karlsbäcksbyggdens utvecklingsgrupp. I stugorna och vid campen så finns inbetalningskort som du på frivillig basis kan betala in till utvecklingsgruppen för att de fortsatt skall kunna underhålla leden och övernattningsstugorna. Så har du utnyttjat stugorna eller Vildmarkscampen så hör det till god sed att lämna ett bidrag!
Organisationsnummer: 802600-1779
Kundnummer: 3400, Område: 3457.Christer Jonasson
www.vastanfjallet.se